Altijd actueel

Nieuws
Voorkomen van schijnzelfstandigheid

Het moet voor werknemers en werkgevers duidelijk zijn wanneer iemand als zzp’er werkt of in loondienst. Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan lopen opdrachtgever en werkende risico’s. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een keuzehulp gemaakt om dit te controleren.

Keuzehulp voor het juiste contract

Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn  samen verantwoordelijk voor de juiste contractvorm. Voor zzp of loondienst gelden namelijk andere rechten en plichten. Om te weten wat het juiste contract is, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer kijken naar:

  • hoe in de praktijk gewerkt wordt;
  • welke kenmerken horen bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst.

Gevolgen verkeerd contract voor werkgever

Opdrachtgevers lopen risico, als later blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. De werkgever moet dan toch nog sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. Er kan ook een cao van toepassing zijn waar de werkgever zich aan moet houden.

Handhaving door Belastingdienst

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025  weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren terwijl er eigenlijk sprake is van loondienst, kunnen dan weer een naheffing of boete krijgen.

Gevolgen verkeerd contract voor werknemer

Werkt een werkgever met een zzp’er, maar is er eigenlijk sprake van loondienst? Dan is er sprake van schijnzelfstandigheid. De werkende loopt dan risico’s omdat deze moeilijker rechten af kan dwingen die een werknemer wel heeft. Zoals doorbetaling bij ziekte. Is er onterecht gebruik gemaakt van belastingvoordelen voor zzp’ers? Dan moeten ze die terugbetalen.

Bron: Rijksoverheid


Bekijk ook