Het loket bij de Belastingdienst is weer open voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB). Veel van de fiscale gegevens zijn al ingevuld, maar een foutje is zo gemaakt dus controleer de cijfers goed en vul natuurlijk ontbrekende gegevens aan! En misschien valt er ook nog wel wat fiscaal voordeel te behalen.
Belastingplichtigen kunnen hun aangifte inkomstenbelasting 2021 online indienen via Mijn Belastingdienst of de app gebruiken. De aangifte moet uiterlijk op 1 mei 2022 binnen zijn bij de fiscus. Degenen die hun aangifte vóór 1 april insturen krijgen in ieder geval uiterlijk 1 juli 2022 bericht van de Belastingdienst. Maar belastingplichtigen die box 3-heffing hebben aangegeven moeten langer wachten op hun aanslag vanwege het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021.
Cijfers goed controleren
Door de Belastingdienst is er al veel vooraf ingevuld. Deze gegevens moet de belastingplichtige natuurlijk controleren maar dan blijven er altijd nog een heleboel posten over die zelf ingevuld moeten worden zoals de aftrekposten voor de zorgkosten en giften en/of de gegevens die de fiscus niet kan weten.
Geld geleend van familie voor huis dan opletten!
De Belastingdienst kan bijvoorbeeld niet weten of de hypotheekrente helemaal aftrekbaar is. Dat moet iemand zelf bepalen door de vragen goed te beantwoorden. Is er bijvoorbeeld van familie geld geleend voor een huis dan zijn deze lening en de betaalde rente waarschijnlijk niet meegenomen in de vooraf ingevulde gegevens. Vergeet deze daarom niet om in te vullen onder ‘hypotheken en andere schulden’ in de aangifte. Anders wordt renteaftrek misgelopen.
Verdelen met fiscaal partner
Met een fiscaal partner kan er soms veel belasting worden bespaard als een aantal posten slim verdeeld worden tussen partners. Kies er daarom voor om samen de aangifte in te vullen. In het scherm ‘verdelen’ is het gemakkelijk uitproberen hoe samen zo min mogelijk belasting betaalt hoeft te worden. Bij de verdeling van het vermogen is het verkeerd verdelen de meest gemaakte fout. Vaak daalt de belasting over het vermogen als het gelijkmatig(er) over beiden wordt verdeeld. Hier lieten heel veel Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. Toch levert een 50-50 verdeling niet altijd het meeste voordeel op. Ook met de eigen woning is het steeds vaker oppassen. De kans is groot dat eenzelfde jarenlange verdeling van die post nu ineens geld kost.
Fout herstellen
Een fout ontdekt na het wegsturen van de aangifte? Dan is die fout te herstellen zolang de Belastingdienst nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Open de aangifte opnieuw op Mijn Belastingdienst, pas de fout aan, onderteken de aangifte en verzend de aangifte nog een keer. De Belastingdienst checkt altijd alleen maar de laatst ingediende aangifte.
Bron: RendementOnline