Ondernemingen die nog wachten op hun definitieve inschrijving in het zogeheten UBO-register, kunnen voorlopig toch gewoon nieuwe zakelijke relaties aangaan met financiële instellingen. Tot 1 januari 2023 is de bevestigingsmail van de Kamer van Koophandel dat de UBO-opgave is ontvangen voldoende.
Ondernemingen zijn verplicht om hun ‘ultimate beneficial owners’ (UBO’s) in te schrijven in het UBO-register. Voor een bv geldt bijvoorbeeld dat iemand die meer dan 25% van de aandelen houdt de UBO is. Het register komt voort uit een Europese richtlijn die witwassen tegen moet gaan. Dankzij het register zou sneller duidelijk moeten zijn wie er uiteindelijk aan de touwtjes trekt.
Achterstand bij verwerking UBO-registraties
Ondernemingen moeten de inschrijving in het UBO-register zelf regelen hij de Kamer van Koophandel (KvK). De deadline voor inschrijvingen was 27 maart 2022. Maar een groot deel van de ondernemingen heeft lang gewacht met de UBO-opgave. Bijvoorbeeld familiebedrijven wilden eigenlijk liever wachten op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de geldigheid van het UBO-register. Dit arrest is er overigens nog niet. Mede doordat er rond de deadline nog een hele zwik inschrijvingen binnenkwam, is er bij de KvK een achterstand ontstaan met het verwerken van de registraties.
Dat leidde weer tot zorgen bij financiële instellingen, zoals banken en betaaldienstverleners. Zij moeten bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie namelijk verplicht controleren of de onderneming de UBO’s heeft ingeschreven in het register. Zo niet, dan mogen zij de klant in feite niet aannemen. De achterstand bij de definitieve registraties zou dan dus het aangaan van nieuwe financiële relaties bemoeilijken.
Bevestigingsmail KvK is voldoende
Om dat op te lossen heeft het ministerie van Financiën eerder al een tijdelijke regeling afgekondigd. Een onderneming die de inschrijving aanlevert bij de KvK, krijgt daarvan een bevestigingsmail. Financiële instellingen kunnen voorlopig volstaan met deze bevestigingsmail om vast te stellen dat de UBO-opgave is gedaan, met daarbij de uitleg van de klant over welke UBO-gegevens zijn opgegeven en de bijbehorende onderliggende documentatie. De onderneming moet het melden als de registratie is verwerkt door de KvK.
Aanvankelijk zou deze tijdelijke regeling per 1 september 2022 eindigen. Maar het ministerie van Financiën bevestigt desgevraagd dat de regeling nu is verlengd tot 1 januari 2023. De inschatting is dat de UBO-opgaves die vóór 27 maart 2022 zijn gedaan in september grotendeels verwerkt zullen zijn. Maar het kan langer duren voordat de hele werkvoorraad is weggewerkt, aldus het ministerie. In de weken na de deadline zijn namelijk ook nog veel inschrijvingen binnengekomen, en die komen pas aan bod nadat de opgaven van vóór 27 maart zijn verwerkt. Bij de verlenging is wel gekozen voor een ‘ruimere termijn’ dan waarschijnlijk nodig zal zijn om de achterstand in te lopen.
Bron: RendementOnline